Colorado Center, Santa Monica

A thirteen-acre business park complex in Santa Monica was built in the 1980s and twenty years later needed a serious overhaul. Asked by Tishman Speyer to present ideas, we proposed that newly designed hardscape and softscape would be a very effective way to transform the personality of the complex.

The bermed lawns and heavy ficus trees created what appeared to be an impenetrable fortress and effectively kept neighbors away. Our vision for Colorado Center centered on transforming the fifteen-acre corporate campus into a rich and inviting environment that welcomed the public. In all areas of the complex, sustainability is promoted through the use of drought tolerant plant materials, recycled water, and tree canopies that produce sun screening on buildings to reduce heat loads. A series of garden rooms include basketball and tennis courts, a tot lot, open lawn area, and pedestrian walks. The public park has become a botanic strolling garden populated with a medley of flowering Mediterranean shrubs.